CNC Abkant pres, metal imalat endüstrisinde yaygın olarak bulunan ve sac veya levha metali belli ve istenen açılara bükmek için kullanılan elektrikli makinelerdir.
Abkant büküm tezgahları ile sac metal, iki kalıp arasında basılarak şekil alır. Altta bulunan büyük kalıp dişi kalıptır, üstteki ise erkek kalıptır.
Sac metali şekillendirme yöntemleri, malzemenin kendisi kadar uzun süredir var olmuştur. Binlerce yıl önce insanlar, bakır ve kurşun gibi metallerin dövülerek zırh veya yapı malzemeleri olarak kullanılmak üzere düzleştirilebileceğini keşfettiler. Daha sonra metal levhalar, genellikle onu bükmek veya eğmek için bir form veya kalıp kullanarak el aletleriyle şekillendirilebilir. Örsün ve daha sonra mengenenin icadıyla, sac metalde elle şekillendirilen dik açılı bükümler daha kesin bir sanat haline geldi.
Tonaj, bir abkant presin üretebileceği basınç miktarıdır, ancak bu, malzemenin uzunluğuna ve türüne ve kullanılan V-kalıptaki açıklığın boyutuna bağlı olarak farklı kalınlıktaki metalleri bükme yeteneği anlamına gelir. açıklık ne kadar genişse, gerekli tonaj o kadar düşük olur.
Farklı tonajlarda ve genişliklerde modelleri vardır. Üst kalıp, alt kalıp, hidrolik eksenleri, CNC kontrol ünitesi gibi bölümlerden oluşur. Üst kalıbın dişi kalıba hidrolik kuvvetle baskı uygulaması ile sacı arada sıkıştırarak farklı açılarda bükmeyi sağlar.
Dişi kalıp “V” şeklindedir. Üst kalıp yani erkek kalıpta aynı şekilde “V” şeklindedir.
Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayarın makineler üzerindeki kontrolü hızla artmaktadır. Abkant tezgâhlarında yapılan işlerin daha kaliteli, daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapılabilmesi, üretimin kalitesini ve rekabet gücünü arttırmaktadır. Bu da abkant bükme makinesinin bilgisayar kontrollü olmasıyla mümkündür. Abkant presler, sac metale hidrolik basınçla kuvvet uygular.
Malzeme türü, malzeme kalınlığı, uygulanacak basınç gibi bilgiler CNC kontrol panelinden cihaza girilir. Bu bilgiler verildikten sonra animasyon elde edilir ve bükme işlemi sonrası ortaya çıkacak olan ürün görülmüş olur. Bir hatayla karşılaşılması halinde gerekli değişiklikler yapılarak istenen ürünün üretilmesi sağlanır. CNC kontrollü abkantlardaki önemli diğer bir özellik ise arka dayamanın hareket ettirilebilmesidir. İleri, geri, aşağı ve yukarı sayesinde daha hassas üretimle istenen form sac metale verilebilir. Bu da cnc’nin abkanta kazandırdığı kolaylıklardandır.”
Abkant presler, birçok farklı metal tipinde çeşitli bükümler yapabilir . Bir bükme işlemi kurarken, metal tipinin büküldüğünü, kalıbı, zımbayı ve bükme kuvvetini dikkate almak önemlidir.
Metal tipinin, metaller arasındaki farklı fiziksel özellikler nedeniyle anlaşılması önemlidir. Örneğin, yüksek karbonlu bir çelik, süneklik ve mukavemet farklılıkları nedeniyle bir pres freni ile genellikle birçok alüminyum alaşımından daha az bükülebilir olacaktır. Metaller tipik olarak malzemenin zarar görmeden bükülebileceği önerilen minimum bükülme yarıçapına sahiptir.
Abkant presinde kullanılan kalıp ve zımbanın her ikisi de bükme işlemi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Kalıp, metalin bükülmeden önce üzerine yerleştirildiği içi boş bir malzemedir. Bükülen metalin istenen şekline yakın olan çok sert ve güçlü bir malzemedir. Zımba, metale indirilmiş katı bir malzemedir. Zımbanın metal ve kalıp üzerine presleme hareketi metalin bükülmesine neden olan şey olduğundan, her iki şekil de bükme işine tam olarak uygun olmalıdır. Bir abkant işlemi sonrasında doğru metal şekli, zımbaların ve kalıpların boyutuna ve şekline bağlıdır. Kalıplar ve zımbalar tipik olarak geniş bir iş yelpazesine uyum sağlamak için kolayca değiştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Metal ve benzeri hammaddelerden pek çok materyal üretiminde kullanılan Abkant makinesi kullanımı oldukça yaygın görülmektedir. Özellikle ağır sanayilerde gerek duyulan metal kesimleri kusursuz biçimde gerçekleştiren makinanın birçok kullanım alamı da bulunmaktadır. Bu sebeple son zamanlarda üretim yapan pek çok fabrika ve atölyede kullanıldığı görülmektedir.
Cihaz kullanım kolaylığı sebebiyle tercih neden olurken birbirinden bağımsız sektörlerde yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri ağır sanayi sektöründe bulunan gemicilik ve otomotiv alanlarıdır. Metal ve türevi malzemelere istenilen her şeklin verilebilmesi nedeniyle, bu materyallerden oluşan her eşyada kullanılabilmektedir.
Makinenin kalıp programı kullanılarak pek çok cihazın yedek parçası üretildiği gibi klima sektöründe de sıkça kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra binalarda kullanılan asansörlerin imalatı ve yedek parçalarının yapımında da büyük kolaylık sağlamaktadır. Aydınlatma araçları ve daha pek çok alanda kullanılabilen makine sayesinde konforlu bir biçimde üretim yapılmaktadır. İnsan gücünün yetmediği işlemler, kısa sürede tamamlanmaktadır.